Een dynamisch ontwerp
Deze oude siertuin was voornamelijk ingericht met groenblijvende in bolvorm gesnoeide struiken, gazon en stenen. Jaarrond groen en gebruiksvriendelijk, maar weinig functioneel, en bovendien erg arbeidsintensief.
Samen met de eigenaar hebben we een nieuw dynamisch ontwerp gemaakt waarmee we de tuin langzaamaan omvormen en verrijken, zonder dat het ten koste gaat van de huidige esthetische waarde en beleving.
Van arbeidsintensief naar productief
Tussen de oude bomen en struiken zijn nieuwe eetbare soorten gezet met vergelijkbare vorm en functie, die in een geleidelijk samenspel van groei van het nieuwe en snoei van het oude, langzaam de oude vegetatie vervangen.
Met het introduceren van houtsnippers en snelgroeiende bodembedekkers, het langzaam egaal laten begroeien van tegels zodat maaien in plaats van wieden volstaat, het aanbrengen van soorten die geen snoei behoeven, en het ter plekke composteren van al het groenafval, wordt de arbeid aanzienlijk verminderd.
Tegelijkertijd verbetert ieder jaar de bodem, waardoor de biodiversiteit en productiviteit verhoogt!
Eetbare bloemenborder, toverbomen en een zuur struweel
Open voor experiment en continue op zoek naar de sweet spot tussen fraai en functioneel, hebben we niet alleen ruim 100 nieuwe eetbare soorten aangebracht, maar ook bijzondere features gecreëerd.
Zoals een border geheel bestaande uit eetbare bloemen, in bloei van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar. Of de verscheidene toverbomen die we hebben gemaakt van fruitbomen zoals appel, peer, en kers, waarop we een veelvoud van rassen hebben geënt die op verschillende tijden bloeien en vrucht geven, met langer genot van dien! Op deze manier zijn ook reeds aanwezige sierbomen zoals sierkersen omgeënt naar vruchtdragende bomen.
Verder hebben we met behulp van strooisel van geruimde coniferen een zuur en nat struweel aangebracht, waarop de cranberries, blauwe bessen en allerlei andere zuurminnende soorten welig tieren.